Στο νησί μας, παραστάσεις του Καραγκιόζη πραγματοποιούνται από της αρχές του 20ου αιώνα. Οι πρώτοι κύπριοι καραγκιοζοπαίχτες αν και ήταν αγράμματοι,
κατάφεραν να διαδώσουν στον κόσμο γνώσεις για την ιστορία του τόπου. Ήθη και έθιμα αποκτούν διαχρονικότητα μέσα από την συνεχή πορεία του «Μαυρομάτη» (η λέξη Καραγκιόζης είναι τούρκικη λέξη, στα ελληνικά σημαίνει μαυρομάτης). Μάλιστα κάποιοι καραγκιοζοπαίχτες κατέγραφαν όλες τις εμπειρίες τους σε τετράδια,με αποτέλεσμα αυτό το υλικό να διασώζεται μέχρι σήμερα, αποτελώντας λαογραφικό θησαυρό για τον τόπο μας.
Συγκεκριμένα ο Χριστόδουλος Πάφιος (πρωτοπόρος στον τομέα του Καραγκιόζη στην Κύπρο, παππούς του Χρίστου Πάφιου) έχει αφήσει σημαντικό λαογραφικό υλικό, μιας και καθημερινά έγραφε σε ημερολόγια: ποιήματα, σημειώσεις για τις παραστάσεις, ζωγραφικά σκίτσα για καινούργιους χαρακτήρες και στοιχεία της διαλέκτου που χρησιμοποιούσαν σε κάθε χωριό. Επίσης, δίνονται στοιχεία για τις ενδυμασίες που είχαν, τον τρόπο που μετακινούνταν από το ένα χωριό στο άλλο (δεν υπήρχαν πολλά αμάξια, υπήρχαν άμαξες), στοιχεία των διαπροσωπικών σχέσεων (συμφωνία μεταξύ καραγκιοζοπαίχτη και καφετζή) και φυσικά γινόταν καταγραφή των τραγουδιών που χρησιμοποιούσε σε κάθε παράσταση, φανερώνοντας την μεγάλη επίδραση της Ελλάδας στον καραγκιόζη – άρα και στην κυπριακή κουλτούρα.
Καθοριστικό ρόλο είχε ο Καραγκιόζης και στον τομέα της ψυχαγωγίας, μιας και ο καραγκιόζης προϋπήρχε της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και άλλων καλλιτεχνικών θεαμάτων. Οι παραστάσεις είχαν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα στις ζωές των πολιτών μιας και ήταν μία σημαντική μορφή κοινωνικοποίησης!
Τ’ αστεία και οι μουσικές έμειναν ζωντανά στον χρόνο.